Ha van valami, amit vitathatatlanul örök értékként lehet kezelni, az a sokféle körülmény közt használható, jól elsajátított tudás. Kevesen tudják, hogy Heves megyében épp egy hegesztéstechnikával foglalkozó cég az, amely napjainkban világszínvonalú oktatást nyújt ebben a nagyon keresett szakmában.

A Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. ügyvezető igazgatója, id. Benus Ferenc és oktatási igazgatóként tevékenykedő, szintén mérnök fia, ifj. Benus Ferenc már 2006 ban bevezette az oktató szimulátorok használatát a hegesztőképzésbe.


Ha egy több száz ember életéért felelős pilótát ki lehet képezni szimulátorral, miért ne lehetne környezet- és költségkímélő módon, ráadásul igen magas színvonalon a kétkezi munkásokat is? – kérdezték magukban Benusék.


Hol tartunk most? Az úttörő ifj. Benus Ferencet többek között Ausztráliába, Szingapúrba, Németországba hívják bemutatni, hogyan tudja elérni világszínvonalú képzési eredményeit.

Hazánkat képviseli a Nemzetközi Hegesztési Szövetségben és Magyarország szakértője az EuroSkills és a WordSkills nemzetközi versenyeken.
Európában nincs náluk tapasztaltabb szakember e területen, így a Mátraaljára jönnek tanulni a csehek, szlovákok, szlovének is…


Az ifjúságnak tetszik a „játék”. Míg az ezredforduló utáni években kongtak az iskolapadok, ma már túljelentkezés tapasztalható a hegesztőképzés területén.