A hegesztő szakmunkás ma hiányszakmának számít, ezért ha érdekel a fémek megmunkálása, alkatrészek javítása akkor érdemes kitanulni. Nagyon sok szakiskola és cég foglalkozik hegesztés oktatással, de előtte érdemes tisztában lenni egyes hegesztési eljárásokkal.

Általában három eljárást oktatnak:

  • Bevont elektródás kézi ívhegesztés (MMA),
  • Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés (MÍG/MAG) és
  • Wolfram elektródos semleges védőgázas ívhegesztés (TIG/AWI).

Bevont elektródás hegesztés

MMA: Először érdemes a bevont elektródás hegesztést elsajátítani, mivel ez az egyik legelterjedtebb eljárás a helyszíni karbantartások, vastag anyagok (acél vagy alumínium) hegesztése során. Az alapokat könnyű elsajátítani, de a szép varrathoz nagy gyakorlat kell. Vékony anyag hegesztésére nem a legalkalmasabb. Célszerű vásárolni egy bevont elektródás hegesztő invertert, így akár saját magunk is gyakorolhatjuk, mivel a hegesztő elektródákon kívül mást nem igényel. Kis és nagyipari szereléseknél, karbantartási munkálatoknál és hobbi munkákhoz egyaránt alkalmazzák.

 

Fogyóelektródás hegesztés

MIG/MAG: Ezt valamivel könnyebb elsajátítani, mint az elektródás hegesztést, mivel a huzal adagolását a gép végzi el. Nekünk csak a pisztoly megfelelő tartására és hegesztőgép beállítására kell oda figyelnünk. Ez is igen elterjedt az ipari felhasználás, karbantartások, kasznik javítása során, mivel az automatikus huzaladagolás folyamatos munkát tesz lehetővé. Szép és erős varratott lehet vele készíteni. Vastag és vékony fémek hegesztésére egyaránt alkalmas. Helyszíni felhasználás körülményesebb az alkalmazott gázok miatt. A hegesztő inverter szintén olcsón beszerezhető, de az alkalmazott gázok (co2, argon) drágábbá teszik ezt az eljárást.

 

Awi hegesztés pyrex üveggel

TIG/AWI: Ezt a legnehezebb elsajátítani, mivel egy kétkezes technológia, és ezért nagy kézügyességet igényel. Cégek szívesen alkalmazzák, mivel jó gyökátolvadás érthető el vele, és nagyon szép varratokat lehet vele készíteni, de elsősorban vékony anyagok hegesztésére használják. Ötvözetlen, ötvözött, erősen ötvözött acélok, alumínium, rozsdamentes, saválló anyagok, réz hegesztésére is alkalmas. Az alkalmazott semleges védőgázok miatt drága technológiának számít. Kínálatunkba megtalálhatóak a hobbi és professzionális felhasználásra is alkalmas IWELD hegesztő inverterek.

A legfontosabb, hogy az elméleti alapokat jól tanuljuk meg, mivel ezek nagy segítséget adnak a hegesztőgépek beállításához, a hegesztést megelőző műveletek elvégzéséhez és a megfelelő hegesztés kivitelezéséhez. Ezek után már csak a gyakorlás mennyiségétől függ, hogy mennyire leszünk jó hegesztők.