A hegesztő gép vásárlásánál tisztába kell lennünk egy hegesztő berendezés felépítésével, részegységeivel és azok működésükkel és feladatukkal. Az alábbiakban ezekről olvashat.

 

Részei: Főáram kábel, áramforrás, munkakábel elektródafogóval vagy hegesztőpisztollyal, testkábel testcsipesszel, gáz tömlő, gázpalack és biztonsági szerelvényei.

Hálózati kábel csatlakozóval: Ezen keresztül kapja az áramforrás a hálózati váltakozó áramot. Jól szigetelő vörösrézből készült nagy teherbírású kábelt kell választani. Ezt általában az áramforráshoz mellékelik.

Hegesztő áramforrás: Ez gondoskodik arról, hogy a hálózati váltakozó áramot a hegesztéshez alkalmas feszültségű és áramerősségű egyen vagy váltakozó árammá alakítsa.

Hegesztő inverter

Az áramforrás jellemzői:
- Gép karakterisztika vagy statikus jelleggörbe az áramerősség és a feszültség kapcsolatát írja le.
- Névleges áramterhelhetőség: munkaáram
- Rövidzárlati áramerősség
- Üresjárati feszültség: A bekapcsolt áramforráson mérhető feszültség
- Bekapcsolási idő: A hegesztési idő és a ciklus idő hányadosa százalékos értékben kifejezve. A ciklus idő a hegesztéssel töltött idő és a szünet időből tevődik össze. Ez az idő szabvány szerint 10 percben van meghatározva. Tehát, ha 10 percből 6 percig tudunk a gép lekapcsolása nélkül hegeszteni 130 A áramerősséggel, akkor X=60%-os a bekapcsolási idő.

Áramforrások lehetnek generátorok, transzformátorok, egyenirányítók és hegesztő inverterek. Manapság a legelterjedtebbek az inverteres áramforrások, mivel ezek az előre beállított áramerősséget folyamatosan tartják, de akár hegesztés közben is lehet változtatni. Élettartalmuk közepes, hatásfokuk magas (80-85%).
A hegesztőgép kiválasztásánál nagy segítséget jelent a hegesztőgépen elhelyezett adatlap, amely a legfontosabb műszaki adatok mellett, kis piktogramokkal a hegesztési eljárást is megmutatja.

Kínálatunkban megtalálhatóak a kompakt hordozható egy vagy kétféle eljárású és a többfunkciós MIG, MMA, AWI, egyen- és váltóáramú hegesztésre is használható hegesztő inverterek, amelyekkel kiváló varrat külalakot és beolvadást lehet elérni és magas bekapcsolási idővel rendelkeznek.

Munkakábel (hegesztőkábel): A munkakábelt a hegesztő áramforrás negatív vagy pozitív sarkára kell csatlakoztatni, attól függően, hogy váltóárammal vagy egyenárammal egyenes vagy fordított polaritással hegesztünk. Ez vezeti a hegesztő áramot az elektródafogóhoz vagy hegesztőpisztolyhoz, vagy vissza. Egy vékony, sodrott rézhuzalból kettős vászonbetéttel és vastag gumiborításból áll. Méretei szabványosítva vannak. Átmérője 7, 9, 12 mm, keresztmetszete 35, 50 vagy 70 mm2.

Csatlakozósaru: Ezzel csatlakoztatjuk a hegesztőkábelt a berendezéshez. Anyaga rézből van és műanyag borítással rendelkezik.

hegesztő pisztolyok

Elektródafogó: Általában jól szigetelő műanyaggal borított réz csipesz. A hegesztő áramot a befogott elektródán keresztül a munkadarabhoz vezeti.

Áram-visszavezető vagy testkábel csipesszel: Rézből készült csipesszel ellátott kábel, amit a munkadarabhoz vagy a hegesztő asztalhoz rögzítünk. Ez fogja visszavezetni az áramot a hegesztőgéphez. Az áramforrás pozitív vagy negatív sarkához kell csatlakoztatni az áram nemétől és polaritásától függően. Egyes hegesztő gépek rögzítve tartalmazzák. Ezek helyett olyat érdemes választani, amire bajonettzárral csatlakoztatható a testkábel, hogy szüksége esetén egy nagyobb teherbírásúra tudjuk cserélni.

reduktor, nyomáscsökkentő hegesztési gázokhozGázpalack tömlővel és biztonsági szerelvényekkel: A védőgázos hegesztés vagy gázhegesztés esetén tartalmazzák a szükséges gázokat folyékony vagy gázhalmazállapotban 150-200 bar nyomáson. Szürke színűre festett alumíniumból vagy acélból készült. Gallér részt különböző színekkel festik le, attól függően, hogy milyen gázt tartalmaznak. A gázpalack fontos része a reduktor, amely a palackban lévő nyomást csökkenti le a felhasználáshoz szükséges szintre és a hegesztés során lehetővé teszi a folyamatos gázelvételt. Lehet rota és manométeres.