Először is el kell dönteni, hogy milyen hegesztésre fogjuk használni. Bevont elektródás kézi ívhegesztésre elég lehet egy hegesztő trafó. A fogyóelektródás és a wolfram elektródás hegesztéshez már egy invertert érdemes választani.

Manapság kétféle hegesztőgép van elterjedve. A hegesztő transzformátor és a hegesztő inverter.

Hegesztő transzformátor:

A hegesztő transzformátornak nagy előnye, hogy olcsó, nehezen romlik el, és nem igényel különösebb karbantartást. Ívnek kis mágneses fúvóhatása van.

Hátrányai:

MMA hegesztés- Nehéz ívgyújtás. Kis áramerősség esetén nagy alacsony az üresjárati feszültsége, amivel még a rutilos elektróda is nehezen gyújtható.

- Mivel váltóáramú gép, így csak rutilos elektródával használható. Színesfém hegesztésre, ötvözött elektróda leolvasztására nem alkalmas. Igazán vékony lemezek hegesztésére nem alkalmas.

- Alacsony bekapcsolási idő kb. 25-30%.

- A hálózati feszültség ingadozásra nagyon érzékeny. Két hegesztő transzformátor együttes használata, ugyanazon az áramkörön, mindkét gép leállítást eredményezheti.

- Kevés beállítási lehetőséggel rendelkezik. Áramerősséget csak üresjáratban lehet állítani.

- Az inverterhez képest sokkal nehezebb.

A hegesztő trafót otthoni barkácsoláshoz, kisebb munkákhoz – pl.: kerítésjavítás - használjuk.

Hegesztő inverter:

A hegesztő inverter több előnnyel rendelkeznek a transzformátorokhoz képest, ezért érdemesebb ezeket választani, akár otthoni barkács munkához is.

Előnye: - Minden elektróda leolvasztására alkalmas. Legyen szó rutilos, bázikus, de akár cellulóz és rozsdamentes, erősen ötvözött elektródáról

  • A beépített elektronikának köszönhetően könnyű ívgyújtást tesz lehetővé, akár hideg munkadarabon is, és stabilabb ívet biztosít, a hegesztés során.
  • Nem kell tartani a hegesztőgép tönkremenetelétől, az elektróda letapadása esetén, mivel automatikusan lecsökkenti az áramot.
  • Az áramerősséget fokozatmentesen lehet állítani, és akár távvezérelhető is
  • Kisebb transzformátor is elég ezért alacsonyabb súlya a hegesztő transzformátorhoz képest.
  • Magas bekapcsolási idő
  • Változtatható az áramforrás jelleggörébeje.
  • Váltó és egyenáramú egyenes és fordított polaritású hegesztésre is alkalmas.

Összességében elmondható, hogy érdemesebb invertert vásárolni akár kezdő hegesztőnek is, mivel az alap inverterek nem sokkal drágábbak a hegesztő transzformátoroknál, és rengeteg hegesztést megkönnyítő tulajdonsággal rendelkeznek.

Egy ilyen alap hegesztő inverter a PocketPower 120 IGBT, ami MMA hegesztésre alkalmas. 110A áramerősség, könnyű ívgyújtás HOT START funkcióval és  íverőszabályzás ARC FORCE segítségével.

110A MMA hegesztő inverter az iweld-től