Milyen elektródát válaszunk?

hegesztő elektródaA hegesztő elektróda egy fémpálca vagy huzal, aminek a kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni.

Hegesztő áramforrás típus, áramnem és polaritása:

Hegesztő transzformátorokhoz rutilos elektródát használjunk, mivel a bázikus elektródához a váltóáram miatt nem alkalmas. Hegesztő inverterekkel már mindenféle elektróda leolvasztható, de itt is az áram nemének és polaritásának megfelelően kell kiválasztani az elektródát.

Anyagvastagság és minőség: A hegesztőgépekhez és a hozaganyaghoz mellékelt utasításban le van írva, hogy milyen elektródát javasolnak. Például a nagy szilárdságú hegesztéshez, repedésre hajlamos acélokhoz bázikus elektródát használjunk. Vékony anyagokhoz viszont panelectorde ER23 vagy ESAB ok 46.16-os elektróda ajánlott, ami vékonyabb bevonattal rendelkezik.

Áramerősség: Nagyban befolyásolja a hegesztési helyzet és az elektróda átmérője is. Túl nagy áramerősség esetén az elektróda elszíneződik, túl kis áramerősség esetén nehézkes lesz az ívgyújtás. Az áramerősséget érdemes próbahegesztéssel meghatározni.

Hegesztés célja: kötő és felrakó hegesztéshez is más elektródát használunk.

A kiválasztás szempontja lehet még a hegesztési helyzet, és az illesztési hézag is. Pozicióhegesztéshez és résáthidaláshoz a rutilos elektróda a legalkalmasabb.

Arra is oda kell figyelni, hogy az elektródák a nedvességre nagyon érzékenyek (pl.: alumínium elektróda), ezért száraz helyen tároljuk őket. Minőségi hegesztések esetén az elektródák előmelegítése és melegen tartása is szükséges.

Savas bevont elektródát akkor használjunk, ha mélyebb beolvadást szeretnénk elérni.
Cellulóz bevont elektróda a csövek gyökhegesztéséhez szükséges.
Rutilos bevonatú elektróda egyszerűbb hegesztési feladatokhoz való, és közepes szilárdsági értékei vannak.
Bázikus elektróda jobb mechanikai tulajdonsággal rendelkezik.