Mig hegesztésÖmlesztő hegesztési eljárás, amely során az előretolt tömör vagy porbeles töltésű fogyólelektróda és munkadarab között létrejövő elektromos ívvel történik a hegesztés. Az ömledéket semleges vagy aktív védőgázzal védjük az oxidáció ellen. Általában fordított polaritással történik a hegesztés, tehát a huzalelektróda van a pozitív sarkon.

 

Előnye, hogy a folyamatos gépi adagolású huzal és nagy leolvadási teljesítmény miatt nagyobb termelékenységet biztosít, mivel nem kell megállni, hogy elektródát vagy pálcát cseréljük, amikor elfogyott, és nagyobb sebességgel lehet hegeszteni a nagyobb hőbevitel miatt. Költséghatékony mivel nem maradnak elektróda vagy pálca végek. Az alkalmazott gázok és elektródák széles választéka, miatt minden anyaghoz használható. Egyenletes varrat minőséget biztosít és minden hegesztési helyzetben alkalmazható. Jól automatizálható.

Hátránya: Szélben nehéz hegeszteni, költséges a védőgázok és különleges huzalok miatt.

A jellemző huzalátmérők: 0,8; 1,0; 1,2; 2,0 és 2,4 mm.

Védőgáz: Argon, Hélium, Ar+He, Ar+Co2+O2, Ar+O2 kevert gáz, Széndioxid

Alkalmazási területei:
Semleges védőgáz esetén: Alumínium, réz, nikkel, erősen ötvözött acélok
Aktív védőgáz: Ötvözetlen és kis ötvöző tartalmú acélok.

Fogyóelektródás, védőgázas ívhegesztések (13) és kódjai:

131: Fogyóelektródás, semleges védőgázas ívhegesztés vagy MIG hegesztés
135: Fogyóelektródás, aktív védőgázas ívhegesztés vagy MAG hegesztés136: Fogyóelektródás, aktív védőgázas ívhegesztés porbeles huzallal
137: Fogyóelektródás, semleges védőgázas ívhegesztés porbeles huzallal